/ / iStock/Getty Images
Заради самоизолацията, съчетана с липса на държавна подкрепа, "лъвският дял" от хората в Русия затъват в мизерия
Руските власти обмислят поетапно смекчаване на противовирусните мерки в полза на бизнеса по примера на други страни, пише "Независимая газета" във връзка с анонсирано от Кремъл ново обръщение на държавния лидер Владимир Путин към населението по повод пандемията от Covid-19.

Президентът може да обяви тази седмица нов период за квазикарантина, наричана от властите с евфемизми като режим на повишена готовност, самоизолация и други подобни. Правителството разработва план за постепенна отмяна на ограниченията за бизнеса по европейски модел.

Ако режимът на самоизолация, обявен до 30 април, бъде продължен с две седмици, властите ще могат пак да си поемат дъх и да се адаптират към новите условия - нито населението, нито икономиката вече не могат да изтраят толкова време на затворено. Дали обаче ще се разработят нови мерки, които да не влошат рязко ситуацията, ще може ли да бъдат хората убедени да работят, макар и с маски, да се произвеждат достатъчни количества предпазни средства и тестове - това ще е основният проблем в близките дни, изтъква вестникът.

Путин и Тръмп със символично съвместно изявление

В коронавирусната криза държавата има готовност да подкрепя финансово хората и бизнеса дотогава, докато се наложи. Бюджетът на Русия тази година ще е дефицитен, но властта ще изпълни всички поети ангажименти, включително социалните, заяви в телевизионно предаване финансовият министър Антон Силуанов, цитиран от "Комсомолская правда". За тази цел Москва смята да изразходва 3 трилиона рубли, включително 1 трилион "заемни средства от външни източници", допълва изданието.

"Комерсант" коментира наредба на премиера Михаил Мишустин, съдържаща "на пръв поглед противоречиви мерки": от една страна, поетапна отмяна на карантината, от друга - подготовка за по-строги рестрикции. Противоречието е лесно обяснимо - кабинетът разработва динамичен модел, допускащ и пълно вдигане на ограниченията, и удължаване на мерките с много месеци според епидемиологичната ситуация, пише всекидневникът. Според цитирани в статията руски аналитици плановете на Москва "практически точно повтарят стратегиите" на страните от ЕС - двуседмични периоди "с отслабване или засилване на ограниченията при положителна или отрицателна динамика на заболеваемостта с една степен".

"Известия" помества материал за нарушителите на изолацията - "и лекомислени граждани, и предприемачи, нежелаещи да спират работа дори под заплаха от сериозни глоби". Това са хиляди случаи в Русия, а глобите - за стотици милиони рубли. Съблазънта за дребния и средния бизнес да припечели от свръхвисокото търсене на услуги е твърде голяма, констатира вестникът. Най-остър според него е проблемът с фризьорските и козметичните салони. Споменават се и пунктовете за изкупуване на вторични суровини - главно от "хора без постоянни доходи, особено засегнати от карантината". Незасегната остава обаче продължаващата противоправна дейност на нелегалните игрални клубове, наркосвърталища и публични домове, добавя "Известия".

Русия съобщи за 5966 заразени с COVID-19 за последните 24 часа

Заради самоизолацията, съчетана с липса на държавна подкрепа, "лъвският дял" от хората в Русия затъват в мизерия. Оттук идва риск не само да спаднат рейтингите и доверието към властта, но да избухнат и протести", прогнозира "Свободная преса".

Това няма да са вече мирните акции от миналото лято - "едно нещо са тинейджърите на (опозиционера Алексей) Навални, а съвсем друго - озверелите мъжаги, които няма как да си изхранват семействата", предупреждава изданието. Кремъл може да се надява само на втора коронавирусна вълна - "само един общ враг може да сплоти някак народа и да отвлече вниманието от властниците, които пет пари не дават за този народ", резюмира "Свободная преса".

Шефът на социологическия център ВЦИОМ обяснява в "Росийская газета" как влияе пандемията на общественото създание и поведението на хората в Русия.

Заразените с Covid-19 в Русия наближават 70 000, излекувани са над 5500

Сред страховете им на първо място е страхът, че ще расте социалната несправедливост (у 57 процента от анкетираните). Следват опасенията да не бъдат отменени безплатните медицински услуги - 38 на сто. Едва на трето място е страхът от Covid-19 - 33 на сто от отговорите. Следват страховете от безработица и безпаричие (26 на сто), от други болести (19 на сто), от престъпност и общо поскъпване (по 7 процента от отговорите).

Германският политолог Александър Рар описва пред официоза "проблеми с коронавируса в съзнанието". Деветдесет и пет на сто от жителите на Германия одобряват ограниченията на правата и свободите във връзка с пандемията - заради същото одобрение ЕС и германците впрочем обвиняваха довчера Китай и Русия. Седемдесет и девет на сто от германците се обявяват за силна държава. Изобщо зовът за силна държава, доброволното съгласие на хората да бъдат контролирани е нова тенденция в общественото съзнание, заявява експертът в материала, озаглавен "Животът е по-важен от свободата".

Елетронното издание "Лента" публикува "съвети към съпрузите как да запазят семействата си в самоизолация", отправени от епископ Пантелеймон, шеф на отдел в Светия синод на Руската православна църква. Жените трябва да престанат със забележките към мъжете си, настоява например той. "Не по-маловажно е за мъжа да се откаже от забележки към жена си, да проявява любов и грижа към нея", подчертава духовникът. По-рано епископ Пантелеймон заяви, че трудностите, свързани с домашната карантина, не са големи в сравнение с бита в руските комунални квартири или с живота на концлагеристите, припомня "Лента". 
БТА