Според изчисления на CNN от изказване на Голикова, броят на починалите от коронавирус в Русия е 3 пъти по-голям от официалната статистика
Според изчисления на CNN от изказване на Голикова, броят на починалите от коронавирус в Русия е 3 пъти по-голям от официалната статистика / IStock
Изявление на вицепремиера на Русия подсказа, че реалният брой на починалите от коронавирус в страната е вероятно 3 пъти по-висок от този в официалната статистика, съобщи CNN. Нови данни от статистическата агенция на “Росстат” показват, че през първите 11 месеца на 2020 г. е имало увеличение с повече от 229 700 смъртни случая в Русия, отколкото през същия период на 2019 г.
  Вицепремиерът Татяна Голикова, която отговаря за дейностите, свързани с борбата срещу разпространението на коронавируса, се изпусна в понеделник, като заяви, че "повече от 81% от това увеличение на смъртността през този период се дължи на Covid". Изчисленията на CNN сочат, че това означава, че 186 000 руснаци са починали от коронавирус през тези месеци.

Със 186 000 починали от болестта, Русия би се наредила на трето място по този показател в света след САЩ и Бразилия.

Изявлението на Голикова е първото, в което висш държавен служител в Русия признава онова, което критиците отдавна подозират: че истинският брой на починалите от коронавирус в Русия е много по-висок от официалния, който е под 56 000.

Руски учители и доктори отказват ваксината на Путин, докато не мине пълното й тестване

Русия е докладвала за повече от 3 милиона потвърдени случая на Covid-19, но твърди, че има сравнително нисък процент на смъртност, благодарение на начина, по който се е справила с пандемията.

Според скептиците към официалните данни, въпросът се крие в метода на преброяване, който позволява да се приписват смъртни случаи на пациенти с коронавирус на други причини, което позволява на управляващите да твърдят, че броят е по-нисък.

Така например “Росстат” съобщи, че 35 645 души с коронавирус или със съмнения за коронавирусна инфекция са починали през ноември, но добави, че при около една трета от смъртните случаи Covid-19 изобщо не се счита за основната причина или основен фактор за смъртта.

101 медици станаха жертва на Covid-19 в Русия

Руската оперативна група за коронавируса, която публикува ежедневни статистически данни за новозаразените и смъртните случаи, използвайки различна от Росстат методология, отчете само 12 229 смъртни случая, свързани с коронавирус през ноември.

Този метод на преброяване се различава от насоките на Световната здравна организация, според които всички смъртни случаи, свързани с Covid-19, трябва да се отчитат, освен ако няма „ясна алтернативна причина, която не може да бъде свързана“ със заболяването.

Превод и редакция: DarikNews