океан
океан / ThinkStock/Getty Images
Учени уловиха край бреговете на Португалия “праисторическа“ Мантиева акула, която живее в океанските дълбини. Специалистите от местния Институт за моретата и атмосферата се натъкнали на „чудовището от дълбините“ край Алгарве през лятото, докато работели по европроект за намаляване на нежелания улов. За „находката“ се съобщава едва сега след като е била изучена, отбелязват редица издания.

Странни създания край Аляска озадачават учените (СНИМКИ)

Експертите уловили с траулер акулата с дължина 1.5 метра на дълбочина 700 метра във водите в близост курорта Портимао.

Заснеха гигантско чудовище в исландска река (ВИДЕО)

Мантиевата акула, често наричана „жив фосил“, е страховито животно, живеещо на планетата ни още от времето на динозаврите, вече поне 80 млн. години, макар че това е въпрос на дискусия. Ареалът й е обширен, но разпокъсан, тя обитава територии от Атлантическия и Тихия океан. Броят на тези акули е малък, а те рядко се срещат поради това, че живеят на голяма дълбочина в океана.

Учени откриха риба без лице (СНИМКИ/ВИДЕО)
Мантиевата акула е с тъмнокафяво змиевидно тяло, а гръбната, коремната и аналната перки са много назад. Достига дължина до 2 метра. Има около 300 зъба, всеки с три върха, заострени като игли. Зъбите са подредени по специфичен начин в 25 реда. Морският хищник се храни с предимно с главоноги, но също така и с хрущялни риби и други акули, поради което се приближава към повърхността. За да си набави храна, акулата огъва тялото си и прави отскок, а захапката й не позволява бягство от страна на жертвата. Поглъща плячката си цяла.

Загадъчно морско създание изпълзя от водата на Тайванско пристанище (ВИДЕО)

Характерно за този вид акула е, че няма специфичен размножителен период. Ражда между 2 и 15 живи малки след бременност, която е най-дългата сред гръбначните животни – 42 седмици.
 
Някои смятат, че Мантиевата акула се е запазила в настоящия си вид в продължение на милиони години и почти не е докосната от еволюцията откакто обитава световния океан. Това мнение обаче не се споделя от всички изследователи.

Уловиха ужасяваща риба близо до АЕЦ "Фукушима" (СНИМКИ)

Предполага се, че „живият фосил“ от праисторията е вдъхновил моряшки истории за морски чудовища.
За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук