/ БГНЕС, архив
Човешка грешка остави без електричество компании и жилищни сгради, засягайки близо 7 милиона домакинства на остров Тайван в непоносимата жега, предаде Ройтерс.
 
Министърът на икономиката на Тайван подаде оставка като пое вината за масовото изключване на централното електрозахранване.
 
Според предварителните данни причина за случилото се е операционна грешка, предизвикала спиране на подаването на сгъстен газ към електроцентралата в специалната община Таоюан в северната част на острова. Това довело до внезапно изключване на всичките шест генератора. След около четири часа аварията е била отстранена и подаването на електроенергия е било възобновено изцяло.
 
При инцидента без електричество от мрежата останаха около 6,68 милиона семейства в 17 града и окръга. В спасителните служби заваляха десетки обаждания от заседнали в асансьорите хора.
 
Изключванията не са нарушили работата на аерогарите, железниците, скоростните пътища и най-големите предприятия за производство на полупроводникови платки. Въпреки това отделни линии в някои компании трябваше да спрат работа.
БГНЕС