/ iStock/Getty Images
Чилийски прокурори са обвинили най-малко 10 души за връзки с мрежа за трафик на хора, която вкарала стотици китайски мигранти в Чили, взимайки по 5000 долара от всеки за туристическа виза, съобщиха местни медии, цитирани от Ройтерс.

Министерството на външните работи потвърди само, че е имало разследване на мрежа за трафик на хора, действала през 2016 и 2017 г., без повече подробности.

Групата включвала няколко регионални и местни политици, както и други държавни служители. Това е най-голямата мрежа за трафик на мигранти, съществувала някога в страната, заяви представителка на правоохранителните органи пред местен вестник.

Според чилийски медии общо 381 китайски граждани са били вкарани нелегално от групата през 2016 и 2017 г. Някои вече са заминали за други страни в Латинска Америка, други са в процес на кандидатстване за постоянно пребиваване.

Чили все повече се превръща в топ дестинация и за легални, и за нелегални имигранти от бедните страни в Латинска Америка, а и по-далеч, отбелязва агенцията. Страната има най-големия БВП на глава от населението в Южна Америка, ниски равнища на корупция и най-ниското ниво на убийства по данни на Световната банка и InSight Crime, фондация, която анализира организираната престъпност.

Имиграцията в Чили се е увеличила шест пъти за по-малко от 30 години - от 114 500 души при преброяването през 1992 г. до 746 465 миналата година.
БТА