/ iStock/Getty Images
Чешкото външно министерство извика посланика на Русия, за да изрази загриженост във връзка с използването на руски дипломатически имоти в Чехия, предаде Ройтерс.

Миналата година Чехия изгони около 100 служители на руското посолство при дипломатически спор заради обвинения на Прага, че има руска намеса в експлозията в оръжеен склад през 2014 г. Чешкото правителството зае и една от най-твърдите позиции спрямо Русия заради нахлуването й в Украйна.

"Дипломатическите мисии на територията на чужда държава трябва да спазват не само Виенската конвенция за дипломатическите отношения, а и правилата и законите на тази държава", отбеляза в изявление чешкият външен министър Ян Липавски. "Русия не прави това и не зачита върховенството на закона", се посочва още в изявлението, без да се дават повече подробности.

Руското посолство в Прага за момента отказва да коментира въпроса.

Осведомителна агенция ЧТК съобщи, че създадена наскоро работна група за имотите, собственост на Русия, в Чехия, е установила десетки имоти, за които има съмнения, че все още се ползват за дипломатически дейности. Агенцията не предостави подробности.

По-рано тази година, районът в Прага, където се намира руското посолство, поиска сградата на руско училище, неизползвана, откакто чехите изгониха руските дипломати през 2021 г., да бъде предоставена на украински деца бежанци. Не е ясно дали тази сграда е сред онези, за които има съмнения.
БТА