/ IStock
Чешкият министър на здравеопазването Роман Примула каза, че няма намерение доброволно да се оттегли, за което го призова премиерът Андрей Бабиш във връзка с разкрития на местни медии, че е нарушил строгите ограничения заради коронавируса, предаде ТАСС.

Здравният министър на Чехия нарушил мерките срещу разпространението на COVID-19

"С цялата си отговорност заявявам, че не съм нарушил нищо. Затова нямам намерение да подавам оставка. В компетенциите на премиера, разбира се, е да възможността да ме отстрани от длъжност", каза пред журналисти Примула.

Чешкият здравен министър се оказа в центъра на скандал, след като вестник "Блеск" публикува снимки, на които той излиза от един от най-скъпите ресторанти в столицата Прага и влиза в кола без предпазна маска в нарушение на правилата, въведени по негова собствена инициатива.

Според изданието, Примула е провел среща в ресторант, който би трябвало да е затворен съгласно правителствените мерки за борба с коронавируса. В Чехия е в сила временна забрана за работа на заведенията за обществено хранене, отбелязва ТАСС.

Здравният министър категорично опроверга твърденията на вестника. Примула заяви, че е минал през помещенията на ресторанта, който не работел, към прилежаща историческа сграда, тъй като за нея няма друг вход.

Чехия и Украйна с рекорден брой новозаразени с коронавирус и смъртни случаи

Там той провел работна среща с директора на една от чешките болници, на която обсъдили проблемите на борбата с коронавируса. Тази среща била организирана от Ярослав Фалтинек, първи заместник-председател на политическото движение "Действие на недоволните граждани" (АНО), което е оглавявано от Бабиш.

Примула каза, че единственото нарушение на действащите ограничения от негова страна е, че след завършването на работната среща "няколко секунди е бил без предпазна маска" в присъствието на шофьора си. Той увери, че си е сложил маската веднага щом седнал в кола.

Чешкият премиер възнамерява да обсъди с президента Милош Земан въпроса за оставката на здравния министър. Според местни медии държавният глава едва ли ще се съгласи да я приеме.
БТА