Черните кутии на MH17 дават на малайзийски експерти, телата изпращат в Холандия
Черните кутии на MH17 дават на малайзийски експерти, телата изпращат в Холандия / снимка: БГНЕС, архив

"Черните кутии" от разбилия се в източна Украйна малайзийски самолет "Боинг-777", намерени на мястото на трагедията, ще бъдат предадени на малайзийски експерти, заяви премиерът на Малайзия Наджиб Разак, цитиран от Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Споразумението за предаването на "черните кутии" било постигнато между Разак и премиера на самопровъзгласената Донецка народна република Александър Бородай, уточни малайзийският премиер на пресконференция в Куала Лумпур.

Той заяви също, че било постигнато споразумение и за транспортирането на телата на загиналите.

Влакът, който превозва телата на жертвите, е на път за Харков, където би трябвало да пристигне след 10 до 12 часа, заяви холандският премиер Марк Рюте, цитиран от световните агенции.

Влаковата композиция с хладилни вагони напусна Торез, който е под контрола на сепаратистите, и ще отиде в Харков през Донецк. В него има около 200 тела на жертви.

"Начинът, по който са боравили с телата, изглежда по-добър, отколкото се опасявахме", отбеляза холандският премиер.

След предварително разследване в Харков телата ще бъдат закарани в Холандия, където ще бъдат идентифицирани. От 298-те жертви на самолетната катастрофа 193 са холандци. По данни на холандски медии на летището в Харков вече е кацнал холандски военнотранспортен самолет Ц-130 "Херкулес", който е готов да откара телата на жертвите в Холандия.

Марк Рюте също потвърди, че бунтовниците са постигнали споразумение за предаване на "черните кутии" на разбилия се самолет на представители на властите на Малайзия.

По-рано пред деня стана ясно, че трима експерти от Нидерландия и 14 европейски експерти работят на мястото, където е паднал малайзийския пътнически самолет. Това заяви Майкъл Бочуркив, говорител на мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за Украйна.

Наблюдателите на ОССЕ са получили пълен достъп до мястото на катастрофата на малайзийския пътнически самолет. Това се казва в публикуван във Виена доклад на наблюдателната мисия на организацията в Украйна, обхващащ периода до 20 юли, 18 часа местно време, съобщи ИТАР-ТАСС. Мястото на катастрофата надеждно се охранява, се посочва още в доклада.

Междувременно Съветът за сигурност на ООН прие единодушно резолюция, осъждаща свалянето на малайзийския пътнически самолет в Украйна с 298 души на борда, съобщи Ройтерс. В резолюцията се настоява въоръжените групи да разрешат безопасен, пълен и неограничен достъп до мястото на катастрофата.

В резолюцията, предложена от Австралия, която загуби 28 граждани в катастрофата, се призовава също да бъде потърсена отговорност от виновните.

Съветът за сигурност на ООН настоява да се проведе всестранно и независимо разследване на трагедията в съответствие с ръководните принципи на международната гражданска авиация, предаде ИТАР-ТАСС.

Източник: БТА