/ iStock/Getty Images
Сръбският посланик в Черна гора Владимир Божович е обявен за персона нон грата и е помолен да напусне Черна гора, съобщи черногорското външно министерство.

„Съгласно членове 9 и 41 от Виенската конвенция за дипломатическите привилегии и имунитет, Министерството на външните работи на Черна гора днес обяви посланика на Република Сърбия в Черна гора Владимир Божович за персона нон грата и го помоли да напусне Черна гора“, се казва в изявлението.

Обяснението за подобна стъпка е „продължителна и непрекъсната намеса във вътрешните работи на Черна гора, поведение и изявления, несъвместими с обичайните и приемливи стандарти за изпълнение на дипломатическата функция“. Официална Подгорица твърди, че Божович многократно е бил предупреждаван устно и писмено за неприемливото си поведение.

"Вчера посланик Божович нарече незаконното и нелегитимно събрание от 1918 г. освободително и свободна воля на черногорския народ, което за пореден път по най-прекия начин омаловажи държавата, която му осигури дипломатическо гостоприемство", се казва в изявлението на външното министерство на Черна гора.

В изявлението се добавя, че по този начин Божович унижава законодателния и представителния орган - парламента на Черна гора, който на 29 ноември 2018 г. приема Резолюция за отмяна на решението на събранието, с която се премахва предишния суверенитет на Черна гора, а нейната територия е присъединена към Кралство Сърбия и крал Никола Петрович Негош е насилствено детрониран.

"Министерството на външните работи на Черна гора информира сръбското министерство на външните работи с нота по обичайния начин и нотата ще бъде връчена на посланик Божович", се казва в изявлението.
 
БГНЕС