/ iStock/Getty Images
Чешката индустрия ще спре да използва въглища през 2038 г. Решението е взето днес от републиканската Комисия по въглищата, съобщи Чешката информационна агенция. 15 членове на комисията гласуваха в подкрепа на забраната за въглища, с двама въздържали се и два гласа против.

Чешката република възнамерява да разчита на възобновяеми енергийни източници, заяви ръководителят на Министерството на промишлеността и търговията Карел Хавличек. Според него до 2050 г. за тяхното развитие ще бъдат отпуснати 355 милиарда крони (около 15,4 милиарда долара). "Това ще са разходите за нови източници поради факта, че ще извършим декарбонизация и ще спрем използването на въглища," каза той.

Комисията по въглищата е създадена миналата година като консултативен орган към правителството на републиката. Тя включва представители на индустрията и науката, както и природозащитници. Годините 2033 и 2043 също бяха разгледани като възможни дати за пълното поетапно премахване на използването на въглища.
Решението на Комисията по въглища трябва да бъде одобрено от правителството, което се очаква да стане до края на тази година.
 
БГНЕС