/ IStock
Поради рекордния брой пациенти с COVID-19, запълнили интензивните отделения на болниците в Чехия, страната за първи път прехвърли пациент в чужбина - в болница в Южна Полша, предаде Асошиейтед прес.

68-годишна жена бе транспортирана до полския град Рачибуж от Усти над Орлици, в чешката Пардубицка област. Министърът на външните работи на Чехия Томаш Петържичек съобщи, че шестима пациенти от други региони ще бъдат пратени на лечение в Германия.

Чехия търси помощ от чужбина за пациентите си с COVID-19

Пардубицка област първа от 14-те в страната обяви миналата седмица, че в петте нейни болници вече няма места за пациенти с COVID-19 в тежко състояние. По-късно същото сториха и здравните власти в Пилзенска област, а много пациенти от отделни болници бяха прехвърлени в други части на Чехия.

Министърът на здравеопазването Ян Блатни прогнозира, че настоящата седмица ще бъде "най-критичната" за изпадналите в затруднения медицински заведения. По данни на властите 8478 болни от COVID-19 са се нуждаели от болнично лечение, от които 1789 - от интензивни грижи.

По изчисления за 22 февруари през предходните седем дни в Чехия починалите средно на ден са били 1,44 на 100 хиляди жители, докато вчера този показател е бил 1,88, сочи статистиката на американския университет "Джонс Хопкинс". Това е най-високият показател в света, отбелязва АП.

В Чехия, с население от 10,7 милиона души, досега са били регистрирани над 1,3 милиона случая на коронавирус, от които 22 147 са приключили със смърт. Понастоящем това е страната от ЕС с най-много заразени на глава от населението.
БТА