/ iStock/Getty Images
Правителството на Чехия обяви, че ще отвори от 21 юни границите на страната за граждани от още страни членки на ЕС и за сърбите, предадоха световните агенции.

Пътниците ще трябва да представят отрицателен тест за коронавирус, или доказателство за ваксинация, или документ за прекарана коронавирусна зараза, за да преминат границата. Сходни разпоредби вече са в сила за гражданите на Германия, Австрия, Хърватия, Полша, Словакия, Словения и Унгария. На онези, които се налага да пътуват до Чехия, но са получили само една ваксинационна доза, ще бъде разрешен достъп 22 дни след инжектирането й.

140 туристи са спрени на летището в Прага по подозрение за фалшиви COVID тестове

Правителството освен това увеличи броя на присъстващите на културни събития, на 1000 души на закрито и на 2000 души на открито. На учениците и на преподавателите бе разрешено да не носят маски в повечето райони на страната.

Чехия се възстановява от коронавирусната криза и броят на новозаразените намаля. Сега е той е под 500 души дневно от седмица насам.

Магазините в Чехия отварят отново врати след шестмесечно затваряне

Магазините, ресторантите, кината и театрите отвориха врати преди няколко седмици, но рестрикциите, като например носенето на маски, са все още в сила.

Туризмът в Чехия пострада тежко от коронавирусната пандемия и броят на чуждестранните гости спадна през 2020 г. с почти 75 процента в сравнение с 2019 г.
БТА