Д-р Милена Ангелова е анестезиолог в една от най-големите болници в английската столица
COVID-19 далеч не е опасност само за възрастните и хората със съпътстващи заболявания, а подценяването му е равносилно на лудост. Това предупреждава от личен опит д-р Милена Ангелова – анестезиолог-реаниматор в една от най-големите болници в Лондон – „Кингс Колидж” в ефира на NOVA.

В интензивното отделение на лечебното заведение средната възраст на пациентите е между 40 и 50 години. Все хора, които според д-р Ангелова, сега се борят за въздух, а ако не беше вируса, щяха да имат поне 20-годишен хоризонт за живот. „Предизвикателствата в професионален и човешки план в момента са изключителни. Това е криза, която е много отвъд здравната система. Това е трагедия“, коментира д-р Ангелова.

Над 12 хиляди души. Толкова са починалите от коронавируса във Великобритания. Страна, която в началото на пандемията избра либералния път за справяне със заболяването, но за съжаление към днешна дата е една от най-засегнатите. Смъртните случаи са стотици за денонощия, а общият брой на инфектираните достигна 94 хиляди.

Д-р Милена Ангелова живее във Великобритания от 11 години. В болницата, в която работи, има около 90 болни от COVID-19. Все хора стигнали до най-тежкия стадий на болестта.  „За съжаление аз в момента съм свидетел на човешки трагедии, цели семейства загинаха. Министър-председателят, самият той беше в болница с пневмония от коронавирус. Още не мога да преценя какъв ще е изходът от това”, споделя тя.

Полша отваря парковете, хората ще могат да се разхождат

Кризата завари англичаните неподготвени, въпреки предупрежденията на засегнатите вече държави. Но според нашата съгражданка няма масов упрек към правителството за по-либералните мерки в началото. В болница „Кингс Колидж“ е открит първият случай на инфектиран от корона вирус при пациент настанен в интензивно отделение. Така за отрицателно време в болницата се прави пълна реорганизация. „В нормални  обстоятелства сме едно много голямо отделение с 69 интензивни легла, с 30 консултанта, с много обучаващи се, с около 500 сестри.  В момента нашият капацитет е удвоен. Сега имаме 136 в реанимационното отделение. Почти всички от тях са запълнени”, разказва още д-р Ангелова.

Лекари, които са с други специалности сега са преместени в интензивното. „ Това, на което станах свидетел и в което съм пряк участник е нещо невероятно. Действително ние сме в условия на пандемия, на практика военно положение. Нещата се промениха, създадоха, организираха буквално за една нощ. Няма чувство за хаос, няма чувство за страх. Напротив. Много спокойно, методично начинът на работа се промени“, коментира българската лекарка.

Въпреки удвоеният капацитет, няма места за всички, които се нуждаят от помощ. Няма апарати, няма диализни машини, няма достатъчно лекарства. Затова най-тежките случаи дори не стигат до интензивното отделение. Както във всяка болница така и в „Кингс Колидж“ витае и усещането, че опасността за медиците също е голяма. Процентът на лекарите работещи в нея, които са преболедували от COVID-19 е „значителен“ по думите на д-р Ангелова.

Тя казва, че през последните два дни се усеща успокоение в болницата. Според лекарите причината е, че мерките, които британското правителството предприе преди повече от 2 седмици дават резултат сега. „Може би ние минахме пика, надявам се, може би вече нещата ще станат по-лесно от тук нататък”, заключи анестезиоложката.