/ Thinkstock/Getty Images
Ромка с българско гражданство и на възраст между 30 и 35 г. успя да надхитри охраната в римския затвор "Ребибия" и да избяга.
 
Според италианските медии жената била екстрадирана в Италия от Германия. Тя била търсена с европейска заповед за арест заради 4-годишна присъда за кражба и обир.
 
Жената била докарана в петък с охрана от римското летище "Фиумичино" в затвора "Ребибия". До килията обаче така и не стигнала, тъй като успяла буквално да се "изниже", присъединявайки се към група посетители в затвора. Всичко това - половин час след пристигането си в затвора, докато чакала уреждането на документите си за "настаняване" в килия, пише "24 часа".
 
Българката е позната с поне три имена - Гина Евгениева Станчева, на 35 г., Петя Динкова Богданова, на 32 г., и Пенка Василева Платанова, на 30 г.
 
netinfo


В момента се води вътрешно разследване за причините и за начина, по който жената е избягала. Не се знае дали тя разчита на свои познати в Рим и дали знае къде може да се скрие. Предполага се, че не е стигнала далече от намиращия се на края на римската улица "Тибуртина" затвор.
 
През изминалите месеци "Ребибия" беше вече няколко пъти в центъра на полемики заради недобре действащите мерки за охрана и сигурност в затвора. Според синдикатите на затворническата охрана са необходими инвестиции за наемането на още персонал, както и по-добри условия на работа.
 
В момента в затворите в област Лацио има над 1000 души в повече от капацитета им. В "Ребибия" се намират поне 320 души в повече от капацитета. И в другите затвори около Рим положението с претъпкването им доста тревожно, според затворническите синдикати.