/ Георги Димитров
В Тараклия, Твърдица, Кайраклия, Кортен, Стояновка, Паркани, столицата на Молдова и други населени места, където живеят българи, днес отдадоха почит на националния герой на България Васил Левски по случай навършването на 148 години от гибелта му. Пред паметника на Дякона в Тараклия склониха глави и положиха цветя кметът на града Вячеслав Лупов и българският консул Ангел Маринков.

Поради пандемията (район Тараклия е в червената зона по броя на заразени с КОВИД-19) възпоменателната церемония се състоя без граждани. В училищата, където се преподава български език, организираха мероприятия посветени на живота и подвига на Васил Кунчев. В лицея на град Тараклия "Олимпий Панов" бе проведена викторина, конкурс за рисунка на Левски. Децата и преподавателките по българския език подготвиха рецитал, който ще бъде пуснат в социалните мрежи. В гимназията на града учениците инсценираха фрагмент на създаване на революционния комитет и полагането на клетва от Левски пред народа, рецитираха стихотворения. В рамките на училищната програма в учебното заведение бе представена и тематическа изложба, проведено е извънкласно мероприятие.

В Кишинев, в двора на Българския теоретичен лицей "Васил Левски", пред плочата на революционера се състоя митинг. Словото за трагичната дата, пред събралите се ученици, преподаватели и сътрудници на българското посолство в Молдова произнесе посланикът Евгени Стойчев. "Днес светът, в който живеем, постоянно се променя под въздействието на различни предизвикателства - пандемията, дигиталната трансформация, климатичните промени. Заобиколени сме от редица конфликти, които изискват от нас да отстояваме фундаменталните ценности на нашето общество и да съхраним свободния си дух. Нужно е да търсим това, което ни обединява, вдъхновени от историята и с поглед към бъдещето", заяви посланик Стойчев.

"Именно това е направил Апостолът на Свободата Васил Левски в периода на Българското Възраждане - вярвал е, че българите имат право на свободна държава и е посветил живота си на великото дело. Затова Левски е символ на решителността, смелостта и безкористната жертва в името на общото благо. Левски ни изпълва с гордост и самочувствие, които ни сплотяват като общност - във и извън пределите на България", изтъкна дипломатът.

"Нека не забравяме, че свободата е висша, неделима и споделена ценност. Тя няма етнически, расови или други рамки, не се степенува, не търпи ограничения. Точно по тази причина думите и делата на Дякона са пример и вдъхновение за всички нас. Великият му подвиг надживява времето и оставя забележителна следа в българската история. Това ни кара на тази дата - 19 февруари, да си припомняме неговата саможертва, формирала нашата национална идентичност и самосъзнание", добави той.

Събитието продължи с минута мълчание и полагане на цветя. Поради пандемията мероприятието се проведе в тесен кръг.
БТА