Българин се жертва, спасявайки 5-годишно британче
Българин се жертва, спасявайки 5-годишно британче / снимка: sxc.hu

Млад българин жертва живота си, за да спаси петгодишно момиченце, отнесено навътре в морето на надуваемата си лодка, пише британският вестник "Сън".

В събота 32-годишният Пламен Петков и млада жена от Гилдфорд влезли в морето в Уест Уитъринг, Западен Съсекс, за да помогнат на момиче, което било погълнато от вълните. Петков успял да стигне до детето и да го предаде на младата жена, която го извадила на брега при родителите му.

Петков обаче попаднал на подводно течение, което го повлякло навътре в морето, и не успял да излезе.

По-късно спасителите го извадили безжизнен от водата. В продължение на 40 минути те се борили за живота на мъжа, който британците наричаха "Героят Х", преди да бъде разкрита самоличността му.

Свидетелите разказват, че Петков е загинал като истински герой. Някои казват, че мъжът е спасил и друго дете, но информацията не е потвърдена от полицията.

Наташа Краб, свидетел на трагедията, разказва: „Той беше истински герой, Това, което направи, никога няма да бъде забравено".

Морето при Уест Уитъринг е известно с коварните си подводни течения, казват местните жители. „Плажът на Уест Уитъринг може да бъде смъртоносен. Преди време синът ми също беше отнесен от подводно течение. Влязох напълно облечен, за да го спася", обясни един от тях.

От полицията съобщиха, че мъжът не е познавал нито детето, нито младата жена, на която го е предал.

32-годишният електротехник Пламен Петков е живял в Сътън, Южен Лондон. Негови приятели разказват, че героичните му действия са били типични за него.

Семейството на Пламен вече е започнало кампания, с която да привлече вниманието на власите към опасните британски плажове.