/ iStock/Getty Images
Днес Република Молдова получи партида хуманитарна помощ от българското правителство за борба с разпространението на инфекция Ковид-19. В церемонията по представяне на хуманитарна помощ участваха българският посланик Евгений Стойчев, ръководството на министерството на здравеопазването, труда и социалната защита на Молдова.

Пратката, предназначена за молдовски лечебни заведения, се състои от 500 защитни костюма, 500 чифта очила и 500 маски. Общата стойност на товара е 22 728 евро (около 45 456 лева), съобщава държавната информационна агенция Молдпрес.

"България е готова да подкрепи Молдова в борбата срещу тази пандемия. Само заедно можем да бъдем по-силни", каза българският дипломат.

България дари защитни облекла на Северна Македония и Албания (СНИМКИ)

Държавният секретар на министерството на външните работи и европейска интеграция Георге Леука, присъстващ на церемонията каза, че Молдова високо оценява този жест на солидарност от страна на българските партньори в толкова важен момент, отбелязвайки, че тези средства ще помогнат на страната му да се справи с този сериозен епидемиологичен проблем, пред който е изправен целия свят.

Междувременно официалните лица отбелязаха положителната динамика в отношенията между Молдова и България от политическа и икономическа гледна точка, като изразиха готовността си да дадат общ принос за по-нататъшното им развитие.

По време на пандемията на Молдова помощ оказаха и Китай, Русия, Румъния, Германия, Япония, САЩ и др. страни.

През последните 24 часа в Молдова са обработени 833 теста, потвърдени са 158 случая на коронавирусна инфекция. Общо са регистрирани 7305 случая, каза на брифинг ръководителят на министерството на здравеопазването Виорика Дъмбревиану.
БТА