Буш призова за международни усилия за демократизацията на Куба
Буш призова за международни усилия за демократизацията на Куба / netinfo

Президентът на САЩ Джордж Буш нарече Куба "тропически гулаг" и призова за международни усилия за подкрепяне на растящото, според него, продемократично движение на острова, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Буш обяви, че ще бъде обсъдено създаването на международен фонд за подпомагане на демократизацията в Куба. Той ще финансира подобрения в инфраструктурата и други инициативи, но едва след като Куба поеме по пътя на демокрацията.

"Сега е моментът да сме заедно с кубинците, които искат свободата си. Сега е моментът държавите по света да оставят настрана различията си и да се приготвят за прехода на кубинците към бъдеще на свобода и прогрес", каза Буш.

Като част от заплануваните мерки САЩ ще помагат на кубинците да получат достъп до интернет чрез разрешаване на религиозни организации и други групи с идеална цел да доставят компютри и интернет-достъп за кубински студенти, но само ако кубинското правителство отмени ограниченията си в тази област, предаде Ройтерс.

Освен това Буш ще покани млади кубинци да участват в програмата за стипендии Партньорство за латиноамерикански младежи.

Няма да има промяна в наложеното от САЩ икономическо ембарго над Куба, защото според Буш смекчаването му само би "обогатило и укрепило" комунистическото правителство в Хавана.

Буш смята да призове други държави да изразят публична подкрепа за дисидентското движение в Куба чрез покани към продемократични активисти на отбелязвани в посолствата събития и насърчаване на връзките на неправителствени организации с кубински граждански сдружения.