Буш на барбекю, Блеър отложи Карибите
Буш на барбекю, Блеър отложи Карибите / netinfo

Американският президент Джордж Буш ще прекара тазгодишния си отпуск в своето ранчо в близост до градчето Крофорд, щата Тексас, предоха световните агенции.

Буш замина за ранчото вчера, като ще прекара там ваканция от само девет дни - най-късата, откакто стана президент на САЩ. За сравнение миналата година Буш прекара в ранчото си пет седмици.

Говорителят на Белия дом Тони Сноу подчерта, че през отпуска Буш няма да загърби наболелите международни и вътрешнополитически проблеми. Още този уикенд той ще бъде посетен в ранчото от държавения секретар Кондълиза Райс. Американският президент ще следи обстановката в Близкия изток, насилието на верска основа в Ирак и ситуацията в Куба, каза говорителят.

В края на август Буш отново ще прекара няколко дни в ранчото си, но тогава той няма да стои толкова дълго там, защото ще отпътува за южните американски щати, за да присъства на церемония в памет на жертвите на урагана Катрина, предаде Асошиейтед прес.

На път за Крофорд вчера Буш се спря в тексаския град Мишън, за да запознае гражданите с имиграционния си план.

На 10 август Буш ще отпътува от ранчото си за щата Уисконсин, където ще се включи за един ден в предизборната кампания на кандидата за конгресмен от Републиканската партия Джон Гард.

На 11 август Буш ще присъства на барбекю в съседно на неговото ранчо, където дарители на Републиканската партия се събират по традиция всяка година.

Буш ще се върне във Вашингтон на 13 август.

Британският премиер Тони Блеър първо обяви, че близкоизточната криза няма да попречи на планирания от него триседмичен отпуск, но после отложи почивката си.

Той трябваше да отдъхва на остров Барбадос, на Карибите.

Блеър отложи началото на планирана ваканция, за да работи по резолюция на Съвета за сигурност на ООН, в която се настоява за прекратяване на бойните действия в Ливан, предадоха световните агенции, цитирайки съобщение от канцеларията на Блеър.

"Премиерът отложи началото на ваканцията си, за да продължи за ливанската криза и за да се стигне до трайно уреждане на ливанско-израелския конфликт", каза говорител на Блеър.

"Блеър е убеден, че следващите два дни ще бъдат критични за резолюцията на ООН и той ще продължи своите интензивни дипломатически контакти със световните лидери", допълни той.

Британският премиер и френският президент Жак Ширак подчертаха днес необходимостта да се стигне бързо до споразумение за резолюция на ООН за прекратяване на бойните
действия в Ливан, предаде Франс прес, позовавайки се съобщение на френското президентство.

В телефонен разговор Блеър и Ширак са обсъдили ситуацията в Ливан и Израел, както и развоя на дискусиите в Съвета за сигурност на ООН относно резолюцията.

Дискусиите за резолюция на Съвета за сигурност  продължиха в четвъртък с разговори между САЩ и Франция и могат да се проточат дори и след края на тази седмица, припомня Франс прес.

Франция се придържа към поетапно излизане от кризата, в което първият етап ще бъде прекратяване на бойните действия, последвано от политическо споразумение, а после разполагането на международни сили, които ще следят за спазването на споразумението.