/ iStock/Getty Images
Жълт предупредителен код за силен вятър и валежи е обявен в цяла Румъния
Шестнайсет автомобила в Букурещ понесоха днес щети, след като силен вятър събори върху тях дървета, съобщава информационният сайт Зиаре. Пожарникари от Инспектората за извънредни ситуации са реагирали днес на 27 сигнала за отстраняване на дървета, паднали върху автомобили и върху пътното платно. Жълт предупредителен код за силен вятър и валежи е обявен в цяла Румъния.

Агенция Аджерпрес съобщава за паднали дървета върху автомобили и в окръг Арджеш в южната част на страната. В окръзите Алба и Бихор в Западна Румъния придошли води са отнесли два моста.

Силен вятър събори дървета в Силистренско

Влакове в окръг Прахова (южна Румъния) се движат със закъснение заради паднало дърво върху кабел с високо напрежение на железопътната линия, съобщава още Аджерпрес.

В повечето райони на Румъния днес до 23,00 ч. се очаква силен вятър с пориви от над 50-60 км/ч, а в централната, западната и южната част на страната и до 70-80 км/ч. Същевременно в северната и северозападната част на страната се очакват значителни валежи.

Ветровит вторник, максималните температури ще бъдат между 19 и 24 градуса

Министерството на околната среда съобщи днес, че времето ще се задържи нестабилно до петък с вероятност за значителни валежи в западните райони на страната днес и утре, а в петък - и в останалата част на Румъния, допълва информационният сайт Хотнюз. Националният институт по хидрология и управление на водите е издал предупредителен червен код за опасност от наводнения за окръзите Бихор и Клуж.

Съседна Унгария е била информирана за развитието на хидрологичната ситуация по теченията на транграничните реки, съобщи румънското министерство на околната среда.
БТА