/ IStock
Италия - първата европейска държава, която бе силно засегната от коронавируса, е регистрирала 60 078 смъртни случая от 1 728 878 инфекции, съобщи здравното министерство.

Въпреки всички стъпки, предприети от правителството за ограничаване на последното огнище и грижи за болните, стотици хора умират ежедневно. С една смърт за 1000 жители, Италия се нарежда сред страните с най-висока смъртност на континент.

Италия с 21 052 новозаразени

Коефициентът на смъртност или съотношението на смъртните случаи към инфекциите е 3,47%. Само Великобритания има по-висок процент в Европа с 3,55 процента. Италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца се обяви против облекчаване на предприетите мерки за ограничаване на вируса по време на празничния сезон.

„Ако изпуснем положението сега, рискуваме да се озовем през януари и февруари пред нов (инфекциозен) бум“, каза Сперанца по телевизия SkyTG24. Има и забрана за пътуване между градовете на 25-26 декември, както и на 1 януари.

Полицейският час от 22:00 до 5:00 часа остава в сила до Нова година, а ски пистите и лифтовете остават затворени до 7 януари.
БГНЕС