Британските ВВС под тревога заради руски бомбардировачи
Британските ВВС под тревога заради руски бомбардировачи / netinfo

Изтребители на британските Военновъздушни сили са били вдигнати по тревога, за да прихванат два руски стратегически бомбардировача, насочили се към британското въздушно пространство, пише вестник "Таймс".

Инцидентът е окачествен от говорител на кралските ВВС като "изключително рядък" и като "показателна метафора" за конфронтацията между Лондон и Москва заради убийството на Александър Литвиненко, посочва вестникът.

Двата бомбардировача Ту-95 излетели от база на руската стратегическа авиация край Мурманск на Колския полуостров. Обикновено самолети от тази база извършват патрулни и учебни полети покрай бреговете на Норвегия и преди никога не са се отдалечавали от базата си толкова на юг, че да се приближат до британското въздушно пространство.

Освен от двата британски изтребителя "Торнадо" руските бомбардировачите били следени и от изтребители Ф-16 на норвежките ВВС. Съобщенията на "някои западни средства за информация", че руски стратегически бомбардировачи са се насочили към британското въздушно пространство, не отговарят на истината, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на командващия руските ВВС генерал-полковник Александър Зелин.

Според него твърденията, че полетите на руските самолети били по някакъв начин свързани с изострянето на отношенията между Москва и Лондон, "са налудничав брътвеж". Полетите се извършвали наднеутрални води в северната част на Атлантическия океан по предварително разработена програма, която съответствала на сегашнияетап от възраждането на руската стратегическа авиация.