/ Gulliver/Getty Images
Страната е най-големият съюзник на щатите извън НАТО, обяви Тръмп
Бразилия официално започна преговори за търговско споразумение със САЩ, каза бразилският министър на икономиката Пауло Гедес, цитиран от Ройтерс.

Гедес заяви, че преговорите са съвместими с търговското споразумение, постигнато неотдавна с Европейския съюз.

Той каза след среща в бразилската столица с американския министър на търговията Уилбър Рос, че САЩ имат голямо желание да сключат сделка и да могат да продават повече стоки на Бразилия, включително етанол.

Бразилският президент пристигна на посещение в САЩ

Бразилия се тревожи, че споразумението за свободна търговия между ЕС и южноамериканския търговски блок Меркосур (Аржентина, Бразилия, Парагвай, Уругвай и Венецуела, бел. ред.) може да създаде трудности за подобна сделка между нея и САЩ, каза бразилският президент Жаир Болсонаро след среща с Рос, посочва ДПА.

Рос предупреди преди това, че САЩ и ЕС имат различни стандарти в някои икономически сектори.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви от своя страна официално Бразилия за най-големия съюзник на САЩ извън НАТО.

Тръмп: Бразилия и САЩ никога не са били толкова близки

"В съответствие с правомощията, предоставени ми като президент от конституцията и законите на Съединените американски щати ... С настоящото обявявам Федеративна република Бразилия за най-големия съюзник на САЩ, който не принадлежи на НАТО ...", се казва в съобщението на американския президент.

През май тази година Тръмп уведоми Конгреса за намерението си да вземе такова решение, което ще засили сътрудничеството между двете държави в областта на отбраната.
БТА, БГНЕС