/ БГНЕС
"Обединителят на нацията трябва да внимава с кои хора прави поход. Съвети на никого не давам. Трябва да внимава с кого дружи" - това заяви премиерът Бойко Борисов пред медиите в Брюксел по повод вчерашното шествие на БСП и техни симпатизанти заедно с държавния глава, което се превърна в партийно мероприятие, въпреки че бе посветено на паметта на Апостола. Борисов направи коментара преди участието си в извънредното заседание на Европейския съвет. "Преди дни на рождения ден на КНСБ дадох пример как институциите трябва да се държат добре.", напомни още Борисов по повод церемонията пред Паметника на Левски, по време на която кметът на София Йорданка Фандъкова беше освиркана от участниците в шествието, водено от президента.

"Мен повече ме учуди за кои енергийни проекти между България и Русия се говори, защото това ми е важно", продължи Борисов с коментар за разговора на Радев с руския президент Владимир Путин.  "Ще се радвам да ме информира. Сигурно има нещо ново, което не знам",  каза той, като даде да се разбере, че правителството и в конкретика енергийните министри на двете държави движат енергийните проекти.

Борисов: Наредил съм на Външно да съдейства на семейството на убития българин в Ханау

В коментар на решението Радев да присъства на парада на 9 май в Москва, Борисов беше категоричен: "Едното е прагматична политика, която си водим, другото е евроатлантизъм. Прекрасно е, че имаме добър диалог и по тази ос, само я приветствам".

Премиерът отрече да се отказваме от еврозоната и поясни, че и на рождения ден на КНСБ е казал само, че забавяме темпото, за да има консенсус по въпроса. "Не, напротив, само че искам национален консенсус", отговори той на въпроса защо не бързаме за чакалнята на еврозоната. "Искам всички хора да разберат, че това е за доброто на държавата", категоричен беше премиерът.

"Кой е казал, че се отказваме от чакалнята за Еврозоната? Президентът Радев каза да питаме Португалия как са им се вдигнали цените за Еврозоната, БСП вдигнаха вой до небето, че едва ли не, правим нещо извънредно, а ние се поели ангажимент да приемем еврото", припомни Борисов още за подписването на присъединителния ни договор с ЕС.

Борисов и Захариева изпратиха съболезнователни телеграми по повод стрелбата в Ханау

И се мотивира защо иска да забавим темпото: "Това е вземане на решения за десетилетия напред. Такова решение не е правилно да се взема от един човек... Затова малко забавяме темпото. "По-полека, по-полека", има на Вълдобрев една прекрасна песен", припомни премиерът. Той иронизира други партии вдясно, че реагирали на инат след неговото изказване за забавянето на темпото, въпреки че до този момент са си мълчали.  "Такава подкрепа за Еврозоната не съм очаквал", иронизира ги Борисов.

Във връзка с финансовата рамка на ЕС Борисов заяви, че "трябва да сме много предпазливи с финансовата рамка, защото с 60 млрд. е по-малко бюджетът". На нито една държава няма да ѝ стигнат парите, посочи Борисов, като допълни, че няма как да не се подкрепят и традиционните, и новите политики.

По думите му трябва да се заделят пари и за иновации и за новите технологии.