/ Пресцентър, Министерски съвет
България и Великобритания ще продължат доброто си сътрудничество за гарантиране на сигурността в Европа, управлението на миграционните потоци и борбата с тероризма, бе категоричното мнение на министър-председателите Бойко Борисов и Тереза Мей, които проведоха среща в Брюксел преди началото на Европейския съвет.
 
Мей предлага споразумение за гражданите на ЕС във Великобритания
 

Пресцентър, Министерски съвет


Британският премиер Тереза Мей посочи, че е запозната отлично с усилията на страната ни за опазване на границата на Европейския съюз и приветства правителството за постигнатото.
 
Във фокуса на разговорите бе и темата за оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС. "Страните ни имат отлични двустранни отношения, доказали своето значение през годините, и излизането на Великобритания от ЕС няма да наруши сътрудничеството и приятелството между тях", подчерта министър-председателя Бойко Борисов.
 
 

С британския премиер Theresa May обсъдихме мигрантската криза и Брекзит. Излизането на Великобритания от ЕС няма да наруши сътрудничеството и приятелството между страните ни. Имаме голяма българска диаспора във Великобритания и за нас е важно при преговорите между Брюксел и Лондон да бъдат гарантирани правата на гражданите.

Публикувахте от Бойко Борисов в 19 октомври 2017 г.


Борисов за Брекзит: Един развод никога не е добър и за двете страни
 

Пресцентър, Министерски съвет


Премиерът Борисов посочи, че силна и обвързваща роля за отношенията между двете държави е и голямата българска диаспора в Обединеното кралство. "Това са висококвалифицирани специалисти, които дават голяма добавена стойност на британската икономика. За нас е важно при преговорите, водени между Брюксел и Лондон, да бъде гарантирана правна сигурност на гражданите и това да е първостепенен приоритет", заяви Борисов.
 
 

Общата европейска отбрана е изключително важна. Трябва да намерим баланс какво искаме и какво ще се случи. На държавите, които са във вътрешността на Европа, им е лесно да говорят по-рязко. Има много неща, които не ни харесват, но трябва да се опитаме да поддържаме нормални отношения с Турция. Иначе ние сме първите, които заставаме на този фланг на Европа. #EUCO

Публикувахте от Бойко Борисов в 19 октомври 2017 г.


Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей покани Борисов да посети Обединеното кралство.