/ БГНЕС
Британският премиер Борис Джонсън уволни днес министъра, който помогна да бъде сложен край на трите години политическа безизходица в Северна Ирландия, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че така Джонсън си е навлякъл критики, че е равнодушен към съдбата на провинцията.

Джулиан Смит, назначен за министър за Северна Ирландия през юли миналата година, каза, че да служи на хората в Северна Ирландия е било "най-голяма привилегия".
Смит беше централна фигура при възстановяването на северноирландското регионално правителство - ключов елемент на споразумението от Разпети петък, сключено през 1998 г. Работата му тогава беше приветствана от всички политически сили.

Първият министър на Северна Ирландия Арлийн Фостър, която е от Демократичната юнионистка партия, написа в Туитър, че макар невинаги да е била съгласна със Смит, "отдадеността му е била невероятна".

Борис Джонсън обеща да забрани бензинови и дизелови автомобили от 2035 г.

"Джулиан Смит е "един от най-добрите политици на Великобритания на нашето време", коментира премиерът на Република Ирландия Лио Варадкар.

На фона на реорганизацията на британското правителство, няколко жени от кабинета съобщиха, че са уволнени, предаде Асошиейтед прес.

Това са министърът на бизнеса, енергетиката и промишлената стратегия Андреа Ледсъм, министърът на околната среда, прехраната и развитието на селските райони Тереза Вилърс и държавният министър на жилищното строителство, общностите и местното самоуправление Естър Маквей.

Главният прокурор на Англия и Уелс Джефри Кокс съобщи в Туитър, че подава оставка на фона на промените в кабинета, предаде ТАСС.
БТА