След като днес беше споделена много малко официална информация около състоянието на британския премиер Борис Джонсън, ВВС съобщи, че министър-председателят е бил приет в Интензивното отделение около 19:00 часа местно време - 21:00 часа българско време.

Борис Джонсън е в добро разположение на духа след приемането му в болница

Той е в съзнание, но състоянието му се е влошило този следобед. Той е бил преместен в интензивното отделение като превантивна мярка, в случай че се нуждае от апаратна вентилация.



От изявлението на Даунинг Стрийт става ясно, че премиерът получава отлични грижи и иска да благодари на всички служители на здравната система.

Борис Джонсън влезе в болница заради COVID-19 (ВИДЕО)

ВВС коментира, че нещо важно се е променило и Джонсън е усетил необходимостта да поиска от външния си министър да го замести там, където е необходимо, а вероятно именно приемането в интензивното отделение е довело до това решение. 

Борис Джонсън е бил подложен на кислородна терапия

По-късно източник на Ройтерс съобщи, че премиерът остава в съзнание, а "Таймс" съобщи, че премиерът е получил лечение с кислород. 55-годишният министър-председател се самоизолира в апартамента си на Даунинг Стрийт, но в неделя вечерта е бил откаран в близката държавна болница по съвет на лекаря си.
 

Властите заявиха, че това е "предпазна мярка", но по-рано бяха повдигнати въпроси дали лидерът на консерваторите все още може да управлява страната. Британското правителство беше критикувано за това, че първоначално е отказало да последва примера на други европейски страни по отношение на изискването хората да останат у дома, за да бъде спряно разпространението на вируса.

А самият Джонсън каза в началото на март, че все още се ръкува с хора. Но преди две седмици той нареди национална блокада, но Великобритания беше вече изправена пред опасността да се превърне в сериозно огнище.

708 смъртни случая за денонощие във Великобритания, най-младата жертва е 5-годишно дете

Не е известно Борис Джонсън да има сериозни здравословни проблеми, въпреки че се е борил с теглото си, а някои смятат, че е трябвало да си вземе повече отпуск. Младшият министър на здравеопазването Надин Дорис, която също беше диагностицирана с коронавирус, но се възстанови, добави: „Много от болните от COVID19 са надвити от умора и температура и използват изолацията за сън и възстановяване. "Борис рискува здравето си и всеки ден работи от наше име, за да води битката срещу този вирус", допълни още Дорис.

Бременната партньорка на Джонсън, Кари Симъндс, се премести от Даунинг Стрийт, след като част от персонала се разболя. Но в събота тя обяви, че е прекарала седмица в леглото със симптоми, въпреки че не е била тествана.

Джонсън поиска повече тестване на населението, за да се спре епидемията

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е "обнадежден и сигурен", че Джонсън ще се възстанови, като нарече премиера "мой приятел" и "велик лидер".
Иванка Тръмп също пожела на Джонсън скорошно оздравяване.
БГНЕС, nova.bg