/ Gulliver/Getty Images
Британският премиер Борис Джонсън дава на ЕС 38 дни: ако до средата на октомври не бъде постигнато споразумение между Брюксел и Обединеното кралство, сделка няма да има. В Лондон не се страхуват от подобен сценарий, посочва „Доче Веле“.

Малко преди новия кръг преговори за търговско споразумение след Брекзит, британският премиер Борис Джонсън настоя за повече отзивчивост и бързина от страна на ЕС. Той постави срок на Брюксел. "До средата на октомври" трябва да бъде постигнато съгласие с "европейските приятели", става ясно от текста на изявление, което се очаква да бъде направено днес от Джонсън. Споразумението трябва да е изработено до срещата на върха на ЕС, планирана за 15 и 16 октомври, за да може то да влезе в сила до края на 2020 година. В противен случай търговско споразумение няма да има, се казва в текста на изявлението на Джонсън. Ако се стигне дотам, "и двете страни трябва да приемем този факт и да поемем по отделни пътища", се казва още в текста на изявлението.

Брюксел вече ясно е заявявал, че споразумението трябва да бъде изработено до средата на октомври, тъй като след това договорът тепърва ще трябва да се превежда и ратифицира от Европейския парламент.

Лондон не се страхува от Брекзит без сделка

През август двете страни не можаха да постигнат компромис. Тогава главният преговарящ на ЕС Мишел Барние предупреди за риска от провал на преговорите. Лондон от своя страна упрекна Брюксел в "излишно" усложняване на разговорите. Тези дни главният британски преговарящ Дейвид Фрост заяви, че е напълно съгласен с Джонсън, който твърди, че Великобритания не бива да се страхува от Брекзит без сделка. Следващият кръг преговори между ЕС и Великобритания започва утре (08.09.) в Лондон.

Според разследване на вестник "Financial Times", в сряда британското правителство възнамерява да приеме закон, който да анулира част от договорките за държавната помощ и граничното споразумение с Ирландия. А това би могло да доведе до край на преговорите с ЕС.

"Австралийски модел" за Великобритания?

Британският премиер Джонсън многократно е заявявал, че правителството в Лондон ще е подготвено и за провал на преговорите. Ако се стигне дотам, той държи на споразумение по "австралийския модел", което според Джонсън би било "добър резултат". За Брюксел обаче подобно нещо би било равносилно на неуреден Брекзит. С Австралия съществува единствено рамково споразумение, част от което засяга техническите пречки в търговските отношения. Общо взето търговията между ЕС и Австралия функционира въз основа на рамките, зададени от Световната търговска организация. Ако този модел бъде поет и от Лондон, това би било равносилно на Брекзит без сделка.

Великобритания напусна ЕС в края на януари. До края на 2020 важи т.нар. преходна фаза, в която страната остава част от европейския вътрешен пазар и митнически съюз.
БГНЕС