/ БГНЕС
Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) на РС Македония очаква покана от СДСМ за формиране на ново парламентарно мнозинство, веднага след конституирането на парламента. Това заяви Буяр Османи в интервю за косовската телевизия Т7.

Редят се картите за бъдещо правителство на Северна Македония

Но в същото време Османи не изключи възможността за формиране на мнозинство с ВМРО-ДПМНЕ, предава Дойче веле. Османи нарече слуховете за договорен модел за ротация на министър-председателя (три години премиерът да е от СДСМ и една година от ДСИ) "коментари на анализатори", макар че като партия те не биха имали нищо против подобна идея. Той определи предложението на ДСИ за първи албански премиер като символично.

„По този начин се разбиват табутата за неравенство в тази страна“, каза Османи. Атмосферата все повече се нагрява от спекулации и комбинаторика за това кой може да си осигури по-стабилно мнозинство.

Въпреки че зад кулисите партиите вече неофициално изследват терена за потенциални партньори, СДСМ ще започне официални преговори за мнозинство за съставяне на правителство след Илинден, т.е. след конституирането на парламента, насрочено за вторник, 4 август.

ВМРО-ДПМНЕ също е готова за разговори за ново правителство, чийто лидер заяви, че неговата партия има повече доверие на хората в себе си, позовавайки се на оспорените от него резултати от изборите.

Наскоро Микоски обвини СДСМ, че се опитва да купи депутати, като посочи, че им се предлагат пари и привилегии. Ако никой не успее да сформира правителство, той не изключва възможността за нови избори през есента.

Социалдемократите спечелиха изборите в Северна Македония (ВИДЕО)

Премиерът Оливер Спасовски отрече твърденията на Микоски. Според президентът Пендаровски, кой ще участва в правителството зависи изключително от преговорите, водени от партиите, осигурили си влизане в парламента.

„Така правителство е възможно без СДСМ и коалицията, спечелила най-много депутати, или без ВМРО-ДПМНЕ, която е втората партия, по същите критерии. Ясно е, че ако се споразумеят за това, правителство е възможно и без партията, която е трета по брой спечелени мандати (ДСИ)", каза Пендаровски в интервю за "Фокус".

Той заяви, че ще даде мандата на партията или коалицията, която осигури мнозинство. "Готов съм, ако има споразумение, да дам мандата и преди да изтече конституционно определения срок от 10 дни", каза президентът. 
БГНЕС