Бомба избухна по време на шествие в украинския град Харков, има загинали
Бомба избухна по време на шествие в украинския град Харков, има загинали / снимка: БГНЕС, архив

Двама души по последни данни загинаха, след като бомба избухна по време на патриотично шествие в източния украински град Харков, който е под контрола на Киев и се намира на около 200 км от зоната на бойните действия между правителствените сили и сепаратистите, съобщиха осведомителните агенции.

Първоначално кореспондент на ТАСС съобщи от мястото на събитието за двама загинали. Франс прес цитирайки местните власти, съобщи за трима загинали, а по-рано предаде, че има десетина ранени.

Изтеглят тежките оръжия от Източна Украйна

Украинските власти задържаха няколко заподозрени във връзка с днешното бомбено нападение, съобщи във Фейсбук съветникът на директора на Службата за сигурност на Украйна Маркиян Лубкивски, цитиран от Ройтерс.

Според организаторите на шествието в Харков, по време на което стана взривът, е убит и координаторът и един от ръководителите на "Евромайдана" - Игор Толмачев, предаде ТАСС. Загинал е и заместник-началникът на Първомайския районен отдел на местната милиция.

По данни на ръководителя на Главното управление на Службата за сигурност на Украйна в Харковска област Олександър Пивовар взривното устройство е било самоделно и е било натъпкано с пирони.

Източник: БТА