Жаир Болсонаро
Жаир Болсонаро / БГНЕС
Известният с честите и жестоки критики на бразилските медии президент Жаир Болсонаро заяви в сряда, че повече няма да говори с журналисти. Болсонаро направи коментара извън официалната си резиденция, където през повечето сутрини за изминалата година той беше обстрелван с въпроси от репортери и поздравяван от феновете си.

Болсонаро подкрепя Тръмп в борбата срещу тероризма

"Искам да говоря с вас, но националната журналистическа асоциация казва, че когато говоря, ги нападам", каза Болсонаро пред репортери. "Тъй като съм човек на мира, няма да давам повече интервюта."

Този ход идва след като Националната федерация на журналистите заяви, че миналата седмица президентството на Болсонаро е „повлияло значително на свободата на печата в Бразилия“.

Бразилският президент нарече Грета Тунберг „хлапачка“

Регистрирани са 208 атаки - включително физически и словесни - срещу медии или журналисти през 2019 г., което е увеличение с 54% в сравнение с предходната година. Болсонаро беше отговорен за повече от половината от инцидентите, твърдят от асоциацията. Той най-вече използва публични изявления като речи, интервюта или туитове, за да атакува медиите.

От предизборната си кампания през 2018 г. Болсонаро често атакува репортери или медии.

Президентът на Бразилия е хоспитализиран след падане

През юли Болсонаро заяви, че американският журналист Глен Гринуолд - който беше обвинен в киберпрестъпления във вторник - може да „изкара известно време в затвора“ за публикуването на изтекли чатове, което заплаши да обезсмисли мащабно корупционно разследване.

В реч пред Общото събрание на ООН през септември Болсонаро обвини медиите, че "лъжат" за степента на пожари, бушуващи в Амазонка. Следващият месец той обяви, че прекратява абонамента си за излизащ ежедневник.
БГНЕС