Боеве избухнаха на летището в Донецк, в Луганск очакват нападение
Боеве избухнаха на летището в Донецк, в Луганск очакват нападение / БГНЕС

В Донецк в района на летището се водят бойни действия между украинсикте сили и опълчението на ДНР, съобщават очевидци, предаде ИТАР-ТАСС. Кметството се обърна към жителите на съседните домове с призив да не излизат навън.

"Молим жителите на селищата Октябърски, Петнайсети участък, Застанционен и на кварталите в района на гарата да не се приближамат към процорците, да не излизат на балконите, да се въздържат от излизане извън къщите и апартаментите, а шофьорите - максимално да ограничат пребиваването в указания район и предварително да променят маршрута си", гласи съобщение на сайта на администрацията.

Привържениците на самопровъзгласената ДНР напълно са спрели трафика от Красноармейско шосе към улица Артьомовска. В края на май в района на летището вече имаше сражения между опълченците и украинските сили, подкрепени с бойна авиация. Опълчението на ДНР завзе летището, но после беше изтласкано оттам. По неофициални данни тогава са загинали десетки хора, включително местни мирни жители, предаде РИА Новости.

Асансьорите в многоетажните сгради в Луганск ще бъдат изключвани нощно време по съображения за сигурност, съобщи РИА Новости, цитирайки официално съобщение, появило се на сайта на кмета на града. Подчертава се, че мярката се предприема "във връзка с неспокойната ситуация в града", който е един от бастионите на проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Уточнява се също, че асансьорите "могат да бъдат изключвани и в случай на въоръжени сблъсъци и при включване на сигнал за въздушна тревога". Кметът моли жителите на града да се отнесат с разбиране към наложената мярка и поднася извиненията си за причинените неудобства.

След като украинските сили превзеха през уикенда градовете Славянск и Краматорск, въоръжените отреди на сепаратистите се изтеглиха в Донецк и Луганск. Украинското командване съобщи, че налага блокада на двата центъра на проруския бунт в тази част на страната.

В Луганск заради въоръжени сблъсъци днес е временно спряно движението по улица "Фрунзе" в индустриалния район, съобщи ИТАР-ТАСС. Чуват се изстрели. Според очевидци в града няма украински военни части. По данни на "опълчението" на самопровъзгласилата се Луганска народна република , "издирват се украински диверсионни групи, за които се предполага, че обикалят с фургон, на който е монтиран миномет, и периодически обстрелват различни райони на града".

В 11 ч местно (и българско) време в Луганск бе обявена въздушна тревога. От щаба на опълчението съобщиха, че самолет на украинските ВВС е нанесъл удар в района на тролейбусното депо в индустриалната зона на града. По-късно сигналът за въздушна тревога прозвуча още два пъти.

Градските власти се обърнаха към жителите с молба "да ограничат движението си из града и да не излизат от домовете си без остра необходимост, като избягват местата на въоръжени сблъсъци".

Източник: БТА