/ Thinkstockphotos
Близо 400 килограма кокаин бяха конфискувани от руското посолство в Буенос Айрес. Сигналът за съмнителен багаж в една от сградите на посолството бил подаден от руския посланик Виктор Коронели преди повече от година. Последвала съвместна операция между руските и аржентинските власти, в хода на която пратката била заменена с брашно и откарана към Русия. Общата стойност на кокаина е около 50 милиона евро. До момента са задържани петима души, а организаторът на доставките все още се издирва.

Кокаин в кашони с банани по погрешка попадна в берлински магазини

През декември 2016-а руският посланик в Буенос Айрес Виктор Коронели подал сигнал до властите за подозрителен дипломатически багаж. Ставало въпрос за общо 16 сака, които се намирали в бивше училище, чиято сграда в момента принадлежала на посолството. Оказало се, че багажът съдържа 389 килограма кокаин с високо качество.
Започнало съвместно разследване между аржентинските и руските власти, а пратката била заменена с брашно, съобщи на пресконференция вътрешният министър на Аржентина Патрисия Булрич: „В хода на операцията тези 389 килограма кокаин бяха заменени с брашно. В товара бяха поставени проследяващи и снимачни устройства, чрез които да наблюдаваме пратката”.

Според разказа на Булрич се наложило гранични полицаи да купуват 389 килограма брашно от борсата в 3 часа сутринта, тъй като подобно количество не било налично в склада на никой магазин. След подмяната пратката отплувала за Русия и пристигнала там през 2017-а година. Заедно с нея отпътували и няколко митнически служители, които да я следят.

Испанската полиция извади от водата 900 килограма кокаин

Първоначално били арестувани двама души, които се появили, за да приемат пратката. В апартамент в Москва междувременно е арестуван и бивш руски дипломат – Али Аблянов.

кокаин наркотици нартотик
ThinkStock/Getty Images

При операция на 21 февруари в Аржентина са задържани още двама души – единият от тях е натурализиран руснак на име Иван Близнюк, който работел в полицията. Другият задържан е Александър Чикало, който е доскорошен служител в посолството.
По информация на Патрисия Булрич стойността на иззетия кокаин бил предназначен за Русия и Германия и бил на стойност от около 50 милиона евро: „Дрогата е с много високо качество. Произходът й тепърва ще се установява, но най-вероятно идва от Колумбия или Перу”.

В неизвестност засега остава вероятният организатор на схемата. Той е обявен за международно издирване и по информация на аржентинските власти, най-вероятно се намира в Германия.