/ Gulliver/Getty Images
Роджър Стоун, бивш съветник и приятел на президента на САЩ Доналд Тръмп, беше осъден днес на три години и четири месеца затвор за лъжесвидетелстване пред Конгреса, възпрепятстване на правосъдието и сплашване на свидетел, съобщи ДПА.

Съдия Ейми Бърман Джаксън издаде присъдата след неколкоседмични спорове, разтърсили правосъдното министерство на САЩ и довели до твърдения за намеса на Тръмп в работата на ведомството.

Стоун, който работеше за предизборната кампания на Тръмп през 2016 г., миналата година беше признат за виновен по седем обвинения. Той беше обвинен, че чрез него сайтът "Уикилийкс" се е сдобил с имейли на екипа на Хилари Клинтън (за които се твърди, че са били хакнати от агенти на Русия), които впоследствие са били разгласени и използвани, за да бъде дискредитирана Клинтън, по онова време кандидат за президент на Демократическата партия, и за да бъде подпомогната кампанията на Тръмп.

Тръмп с нападки към претендентите за президент на демократите

Миналата седмица прокуратурата поиска от седем до девет години затвор и предизвика гневна реакция от страна на Тръмп, който заклейми това искане като твърде сурово. След това правосъдното министерство промени искането, пледирайки за "значително по-ниско" наказание от първоначално поисканото.

Тогава четиримата прокурори по делото си направиха отвод в знак на протест, а главният прокурор Уилям Бар, който е и правосъден министър, заяви, че публикациите на Тръмп в Туитър относно неприключили дела, разглеждани от правосъдното министерство, му пречат да си върши работата.

Тръмп обаче не премахна публикациите си в социалната мрежа, а днес качи видеоклип на "Фокс нюз", според който той бил склонен да помилва Стоун.

67-годишният Стоун е дългогодишен кадър на Републиканската партия.