/ БГНЕС, архив
Бившият политически стратег на президента на САЩ Доналд Тръмп Стив Банън заяви, че ЕС се опитва да осуети Брекзит, предаде Ройтерс.
 
По думите на Банън елитите в ЕС не искат Брекзит.

Тереза Мей назначи нов министър за Брекзит
 
"Видяхте какво стана. Нямат никакво намерение да ви пуснат да си тръгнете - никакво", каза Банън пред общността за дебати в Университета в Оксфорд "Оксфорд юниън". Той обаче не представи доказателства, а само заяви, че ЕС е направил преговорите за раздялата трудни.
 
"Направиха го възможно най-трудно, ще продължат да го правят възможно най-трудно", каза Банън.

Оставки в британското правителство заради Брекзит
 
Обединеното кралство излиза от ЕС на 29 март 2019 г. На 23 юни 2016 г. на референдум за членството в съюза 17,4 милиона избиратели или 52 процента подкрепиха Брекзит, а 16,1 млн. или 48 процента не.
 
Европейските лидери нееднократно изразяваха съжаление заради решението на Обединеното кралство да напусне и позиция, че ще уважат това решение, отбелязва Ройтерс.

Тереза Мей: Ще се боря за постигнатото споразумение за Брекзит
 
Тази седмица британският премиер Тереза Мей сключи споразумение за условията на излизането, но противниците й в нейната разединена партия се опитват да я свалят от власт, защото смятат, че с това споразумение Великобритания ще остане в прекалено близки отношения с ЕС след Брекзит.
 
В Оксфорд имаше демонстрация срещу Банън на няколкостотин протестиращи, които го обвиниха, че е расист. В крайна сметка полицията го ескортира и той влезе в залата на обществото за дебати на Оксфордския университет през заден вход.
БТА