/ iStock/Getty Images
Бившият премиер, 74-годишният Абделмаджид Тебун, е избран за нов президент на Алжир с 58,15 процента от гласовете, съобщи шефът на централната избирателна комисия Мохамед Шарфи, съобщи БТА.

Тебун за кратко е бил министър-председател през 2017 г. по време на управлението на бившия президент Абделазиз Бутефлика, които бе свален от улични протести през април.

Алжир гласува за президент

Новият алжирски президент поддържа тесни връзки с влиятелния началник на генералния щаб на страната Гаид Салах, спорна фигура според учаснтниците в протестите, които не секват от февруари насам. Избирането на представител на стария политически елит не дава особена надежда за промяна в мнението на протестиращите, че изборите са фалшифицирани в полза на представителите на стария режим, посочва АП.

Според властите избирателната активност е била 40 процента, което държавните медии определиха за достатъчно висок резултат, за да валидира вота, въпреки бойкота на много от избирателите. Но протестиращите определиха състезанието между петте одобрени от властите кандидати като фарс, който има за цел да запази на власт стария управляващ елит, отбелязва Ройтерс.
БТА