Скандалът с подкупи доведе до свалянето на бившия канцлер Себастиан Курц
Скандалът с подкупи доведе до свалянето на бившия канцлер Себастиан Курц / БТА
Бивш австрийски министър беше обвинен в "сериозна измама", съобщиха прокурори. Обвиненията излизат наяве в хода на разследването на скандала с подкупи, който доведе до свалянето на бившия канцлер Себастиан Курц.

Миналата година Курц се оттегли от поста си на фона на мащабен скандал, което бе зрелищно падение за политика, обявен за "вундеркинд" на европейските консерватори.

Прокурорите, разследващи аферата, повдигнаха обвинения на Софи Кармазин, която е била министър на семейството от 2013 до 2017 г., преди Курц да дойде на власт през 2017 г.

Кармазин е обвинена, че е измамила правителството със 78 500 евро, като е получила плащане от 2017 г. до 2018 г., въпреки че е имала нови източници на доходи, се казва в изявление на прокурорите.

Тя е обвинена също, че от април 2019 г. до юни 2021 г. се е сговорила с други лица, за да гарантира, че нейното дружество ще получи правителствени договори за извършване на проучвания, добавят прокурорите.

Ако бъде призната за виновна, я грози до три години затвор, се казва в изявлението.

Един държавен служител също е обвинен във връзка с предполагаемото им участие в тайно споразумение за спечелване на държавни поръчки.

Скандалът, който свали Курц, избухна през октомври миналата година, когато прокурорите разпоредиха обиски в канцлерството и финансовото министерство, докато разследваха твърденията, че близкото му обкръжение е използвало публични средства, за да плати за социологически проучвания, които са били изкривени, за да подобрят имиджа на Курц.

Прокурорите подозират също, че в замяна на социологическите проучвания и възторженото отразяване на Курц таблоидът „Oesterreich” е получавал изгодни публични реклами. 
БГНЕС