Във Великобритания и белите вече се жалват от расова дискриминация
Във Великобритания и белите вече се жалват от расова дискриминация / iStock/Getty Images
Бял държавен служител съди правителството на Обединеното кралство за дискриминация. Причината за делото е фактът, че на колежката му, чернокожа жена, се плаща почти с една трета повече, за да върши същата работа, съобщава Daily Mail.

През 2016 г. Матю Пар стана един от петимата инспектори на Корпуса на полицаите, натоварени да контролират правоприлагащите органи на страната, включително столичната полиция и Националната агенция за престъпност. Годишната му заплата е била 133 000 британски лири.

По някое време Пар открива, че неговата чернокожа колежка, инспектор Уенди Уилямс, която е приета в корпуса само 15 месеца преди него, получава 185 000 лири. След това мъжът подава жалба в Лондонския трудов съд. Той заяви, че ръководството на британското министерство на вътрешните работи има предразсъдъци към него, тъй като той е бял човек, отбелязва вестникът.

„За мен това е преди всичко въпрос на справедливост“, обясни Пар по време на изслушването. „Аз съм на държавна служба повече от 35 години и досега съм работил в организации, които са решени да се отнасят безпристрастно към хората. Въпиюща несправедливост е на хората да се плащат кардинално различни суми за изпълнение на идентична работа по всички показатели“.

Британските власти отрекоха обвиненията за дискриминация на основата на пол и раса. Според тях работата е там, че Пар е първият, получил длъжността в съответствие с новата структура на заплащането като част от кампанията за намаляване на заплатите на ръководния персонал, обръща внимание Daily Mail.

Източник: „Фокус“