Противоречията по темата за риболова са непреодолими
Противоречията по темата за риболова са непреодолими / iStock/Getty Images
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призна тази вечер, че преодоляването на разногласията между Лондон и Европейския съюз в преговорите за отношенията след Брекзит ще е много трудно, предаде Франс прес.

"С Борис Джонсън направихме равносметка на преговорите между ЕС и Обединеното кралство. Приветствахме значителния напредък по много въпроси, но при все това някои съществени различия остават, по-специално в областта на риболова, и преодоляването им ще е много трудно. Преговорите ще продължат утре", написа Фон дер Лайен в Туитър след телефонен разговор с британския премиер.

„Брюксел трябва коренно да промени позицията си, предимно по отношение на риболова, в противен случай няма да има сделка между Обединеното кралство и Европейския съюз относно формата на бъдещите отношения и свободната търговия“, заяви британският премиер Борис Джонсън, цитиран от ТАСС.

„Остава много малко време и сега изглежда много вероятно споразумение да не бъде постигнато, докато ЕС не промени съществено позицията си“, каза Джонсън. 
Той добави, че въпреки сближаването на позициите разликите остават.

Преходният период след Брекзит приключва на 31 декември, но все още няма търговско споразумение между Великобритания и ЕС. Имаше твърде много противоречия между страните и по всяка от тях те заеха принципна позиция.

Въпреки че страните се придвижват към компромис, ситуацията се усложнява от различията в самия ЕС. По време на последния кръг от преговорите Париж неочаквано обяви нови искания за Лондон и дори евентуално отлагане на преговорите за следващата година.