Силвио Берлускони
Силвио Берлускони / БГНЕС
Бившият италиански премиер Силвио Берлускони изрази готовност да се бори за премиерския пост на Италия на следващите парламентарни избори като част от същия десноцентристки блок, спечелил на изборите на 4 март 37 процента, предаде Асошиейтед прес.
 
В изявление Берлускони каза, че не може да си представи каквото и да друго решение освен неговата партия Форца Италия заедно с Лига и с Италиански братя да се кандидатират отново на изборите в коалиция. Същата коалиция излезе начело на изборите преди два месеца.

Номинираният за премиер на Италия върна на президента мандата за съставяне на кабинет
 
В нея обаче не партията на Берлускони, а Лига на Матео Салвини бе спечелила най-много проценти. Тя се опита да състави популистка управляваща коалиция с антисистемното Движение Пет звезди, което стана самостоятелната политическа сила с най-много проценти на изборите на 4 март. Опитът се провали вчера вечерта. Президентът Серджо Матарела не одобри избора на коалиционните партньори за министър на икономиката.
 
Берлускони каза, че депутатите от неговата партия Форца Италия няма да подкрепят техническо правителство, оглавявано от бившия висш служител на Международния валутен фонд Карло Котарели, избран от Матарела да състави нов кабинет.

Заради присъда за данъчни измами Берлускони не можа да се кандидатира на изборите на 4 март. По-рано този месец съд в Милано обаче постанови, че той вече може да се кандидатира за избираема длъжност.
БТА