/ БГНЕС
Кореспондентката на Си Ен Ен Кейтлан Колинс не е получила разрешение да присъства на открита пресконференция в Белия дом вчера заради въпросите, които задала по-рано същия ден на президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде АП.
 
Белият дом е отказал достъп на журналистката до пресконференцията на Тръмп и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, състояла се в Розовата градина на президентството, защото по-ранните й въпроси били сметнати за неуместни, съобщават самата Колинс и агенция Си Ен Ен.

Тръмп и Юнкер се споразумяха за преодоляване на търговския конфликт
 

По време на отразяването на предишно събитие в Овалния кабинет журналистката и някои нейни колеги отправиха към президента множество въпроси, много от които отнасящи се до бившия му адвокат Майкъл Коен.

Във вторник Си Ен Ен публикува таен аудиозапис, на който Тръмп и Коен обсъждат евентуално плащане на бивша звезда на сп. "Плейбой", твърдяща, че е имала връзка с президента на САЩ.
 

Протоколът позволява на журналистите да задават въпроси на президента по време на подобни събития, отбелязва АП. За разлика от предшествениците си, Тръмп често им отговаря.
 
Жан-Клод Юнкер: САЩ и Европа са съюзници, не неприятели

Колинс заяви, че по-късно прессекретарят на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс и директорът на комуникациите Бил Шайн са порицали журналистката. Те са й казали, че не може да присъства на пресконференцията в Розовата градина, на която са поканени всички други акредитирани в Белия дом журналисти.
 

15 юли: ЕС е „неприятел”, заяви Тръмп, а Туск възрази: „ЕС и САЩ са най-добри приятели”

Асоциацията на кореспондентите, акредитирани към Белия дом разкритикува остро решението на Белия дом, определяйки го като погрешно и неуместно. От своя страна Сандърс защити решението си и заяви, че в края на срещата Колинс е крещяла въпросите си, отказвайки да напусне, въпреки че е била помолена неведнъж да го направи.
 

"Ние подкрепяме свободните медии и призоваваме всички да уважават президентството и гостите на Белия дом", добави тя.
БТА