Белгийската железница иска компенсация от майка на дете, загинало на релсите
Белгийската железница иска компенсация от майка на дете, загинало на релсите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Майка на 12-годишно момиче, прегазено от влак, получи от белгийските железници сметка от 19 000 евро за нанесени щети на инфраструктурата. Новината предизвика вълна от негодувание срещу държавната железопътна компания. Медиите в Белгия определиха случая като „бюрократичен цинизъм". Майката споделя, че е потресена от иска.

12-годишната Шарлот Нунес загина миналия ноември, падайки върху релсите пред идващ влак, докато си правила селфи с приятелка на перона.

Месеци по-късно майка й Карла Нунес получава иск от железопътната компания да заплати 19 000 евро за възстановяване на щети, нанесени на пътната инфраструктура при падането на дъщеря ѝ върху релсите. В писмото се посочва, че момичето е непълнолетно и затова майката трябва да плати за вредите, причинени от инцидента.

Пред сайта Flemish News Карла Нунес споделя, че е потресена от получения иск. „Когато получиш такова писмо, това те срива.Тези хора не може да имат деца и да са способни да направят нещо толкова чудовищно", заявава майката на загиналото момиче. Тя дори е обмисляла да отиде до дома на генералния директор на белгийските железници, за да го попита цитирам "какво по дяволите е накарало фирмата да постъпи така".

Оказва се, че железопътната компания иска финансови обезщетения само от хора, които имат близки и застрахователни полици. Такъв е и този случай. Застрахователите ще платят чека, изпратен от жп превозвача, но според медиите, това със сигурност е удар по имиджа на компанията.

Отправеният иск предизвика негативни реакции сред медиите и политиците.

Изданията в Белгия определиха случая като невероятен акт на бюрократичен цинизъм. Политикът Дейвид Грийтс е категоричен, че не може да се пренебрегва емоционалното въздействие на подобно писмо, изпратено до хора, загубили любим човек. Вместо да изпращат сметка за покриване на нанесени щети, дори това да се прави от застрахователната компания, би трябвало железниците да изпратят писмо, в което да покажат съчувствие, заявява още Грийтс.