Башар ал Асад обяви амнистия за престъпления, извършени от началото на бунта
Башар ал Асад обяви амнистия за престъпления, извършени от началото на бунта / Reuters, архив

Сирийският президент Башар ал Асад обяви обща амнистия за престъпления, извършени от началото на десетмесечните антиправителствени протести, съобщи Ройтерс, като се позовава на официалната агенция САНА.

В президентския указ се посочва, че амнистията се отнася за "престъпления, извършени в контекста на събитията, случили се от 15 март 2011 до 15 януари 2012 г.", пише БТА. САНА уточнява, че амнистията покрива затворниците, които са протестирали мирно, които са носели нерегистрирани оръжия и които предадат оръжията си на властите до края на януари, предаде Асошиейтед прес. Мярката се прилага и спрямо дезертьори от армията, ако доброволно се предадат до 31 януари. 

Не е ясно колко затворници ще бъдат засегнати от амнистията, отбелязва агенцията. От началото на бунта срещу режима Асад е освободил 3952 затворници, според САНА.

Междувременно генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова сирийския президент да прекрати репресиите срещу продължаващите десети месец протести, при които по данни на ООН са убити над 5000 души, съобщи Ройтерс.

"Днес аз отново казвам на сирийския президент Асад: Спрете насилието. Престанете да убивате своя народ. Пътят на репресиите е път без изход", заяви Бан на международната конференция в Бейрут за демократизацията в арабския свят.