Барозу: Европейските правителства сгрешиха в решението си за Шенгенската зона
Барозу: Европейските правителства сгрешиха в решението си за Шенгенската зона / снимка: Reuters, архив

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заклейми решението на европейски правителства да изключат Европейския парламент от управлението на Шенгенската зона, предаде ДПА.

"Това е погрешен сигнал в погрешен момент за важна област от европейската структура по отношение на свободата на придвижването", каза Мануел Барозу пред евродепутатите в Страсбург. "Нуждаем се от повече, а не по-малко демокрация в нашия съюз, а Европейският парламент е основата на европейската демокрация", добави той.

Европейските министри на вътрешните работи взеха спорното решение да се даде право на отделните страни от Шенгенската зона сами да преценяват дали да възстановят граничния контрол и то не само в случай на заплаха за сигурността, но и при голям приток на имигранти, предава БТА.

ЕП бе особен ядосан от постигнато успоредно с това споразумение, че парламентът ще играе скромна роля, когато се оценява как действа свободната зона. Депутати разкритикуваха датското председателство на ЕС, подготвило компромиса по този въпрос, подкрепен от министрите, и го обвиниха, че поощрява крайнодесния популизъм.