/ Thinkstock/Getty Images
Хакерската група "Мощна гръцка армия" пое отговорност за срива на уебсайтовете на няколко банки в Северна Македония, включително на Централната банка, въпреки че само една банка в страната е потвърдила, че е била обект на атаката.

Добре познатата група от предполагаемо базирани в Гърция хакери, наричаща себе си "Мощна гръцка армия", твърди, че е хакнала страниците на няколко банки в Северна Македония във вторник вечерта за няколко часа, съобщава "Greek City Times".

Само една банка обаче - частната TTK Bank - потвърди, че нейната уебстраница действително е била обект на хакерска атака, като заяви, че "успешно е предотвратила атаката и няма последствия".

"Мощна гръцка армия" публикува в понеделник съобщение, че възнамерява да атакува редица банки.

"Всички банки, лицензирани от Националната банка на Република Северна Македония/Всички банки на Северна Македония ще бъдат хакнати скоро", написа групата в Twitter.
Във вторник групата публикува последващи постове, в които твърди, че е постигнала успех в това.

Това не е първият път, в който групата се насочва към институции в Северна Македония. През февруари Министерството на образованието потвърди, че е станало обект на атака от страна на групата, която публикува видеоматериал с предполагаемо хакнати камери за видеонаблюдение от вътрешността на министерството. Министерството обаче заяви, че кадрите от камерите са фалшиви.

По-рано, през май 2020 г., "Мощна гръцка армия" хакна десетки имейл адреси и пароли на служители в Министерството на икономиката и финансите на Северна Македония, както и на община Струмица, и се похвали с подвизите си в Twitter.

Хакерската група е създадена през 2016 г., когато е разбила защитата на уебсайта на гръцкия министър-председател. Оттогава насам тя е извела от строя редица банки в Турция и е хакнала уебсайтовете на Turkish Airlines и канцеларията на турския президент, наред с други цели. В неотдавнашно интервю предполагаем член на групата заяви, че те нямат конкретна мотивация или идеология и избират целите си на случаен принцип - от Гърция и съседните ѝ страни до Нигерия и Азербайджан.
 
БГНЕС