Балканите преживяват рекордна суша
Балканите преживяват рекордна суша / снимки: Reuters

След една от най-суровите зими от десетилетия насам, сега Балканите са в плен на адска жега, водеща до най-тежката суша от 40 години насам, отбелязва АП.

Жегите предизвикаха горски пожари в Босна и Херцеговина, Хърватия, Македония, Гърция и Черна гора, с които властите не могат да се справят. Стотици хиляди акра гори и храсти бяха унищожени. Някои от пожарите в Босна и по границата на Сърбия с Косово са извън контрол и заради минните полета там, останали от войните в бивша Югославия.

Горещините и липсата на дъжд съсипаха зърнените култури, плодовете и зеленчуците и наложиха увеличение на потреблението на ток в район, в който енергийният отрасъл беше тежко засегнат от кризата. Мнозина сравняват сушата на Балканите с рекордната суша в САЩ от това лято.

В Сърбия Министерството на земеделието обяви, че реколтите на зърнени култури и на соя ще бъдат наполовина по-малки в сравнение с миналата година. Загубите отсега се прогнозират за 800 млн. евро. В Хърватия на места културите са унищожени на 80-100%.

Балканите преживяват рекордна суша
netinfo


В Румъния сушата порази най-вече производителите на горски плодове в Трансилвания, където малките фермери, които не успяха да произведат квотите, необходими, за да изнасят тези плодове за Германия и други западни страни.

Властите на Босна пък обявиха вчера червен код за цялата страна, защото там горещините са най-големите от 120 години насам, допълва АФП по темата. На места температурите прескочиха 41 градуса по Целзий.

В Македония властите предупредиха, че сушата може да навреди и на доставките на вода, отбелязва БТА.

В Сърбия, Босна и Херцеговина и Македония намаля и производството на ток от водноцентралите заради по-малкото вода във водоизточниците. Реките в тези части на Европа се стопиха от горещините. В Босна река Босна например се превърна в канал, а в Призрен река Бистрица намаля до размерите на поточе.

Балканите преживяват рекордна суша
netinfo