Джо Байдън
Джо Байдън / Gulliver/Getty Images
Избраният за президент на САЩ Джо Байдън огласи днес нови назначения в бъдещото си, белязано от многообразие правителство, издигайки бившата посланичка в ООН Сюзан Райс начело на Съвета за вътрешна политика към Белия дом, предаде Франс прес.

В комюнике преходният екип на Джо Байдън отбеляза, че 56-годишната бивша съветничка по националната сигурност на Барак Обама е "сред най-способните и опитни висши правителствени служители в страната и притежава нужната компетентност да впрегне правомощията на федералното правителство в полза на американците".

Военните орязват подкрепата за ЦРУ за акции срещу тероризма

Афроамериканката Райс беше сред фаворитите за поста държавен секретар, който в крайна сметка получи Антъни Блинкън. През лятото тя бе сред обсъжданите имена за кандидат-вицепрезидент на Байдън, но впоследствие за него беше предпочетена Камала Харис.
 

Байдън номинира също Том Вилсак за свой министър на земеделието - пост, който той заемаше през цялото управление на президента Обама (2008-2016 г.). Марша Фъдж, сега член на Камарата на представителите, бе номинирана да оглави министерството на жилищното строителство, а бившият началник на канцеларията на Обама - Денис Макдона, ще застане начело на министерството по въпросите на ветераните. За авторитетния пост на търговски представител на САЩ беше предложена адвокатката Катрин Тай, която е специалист по въпросите на свободната търговия и Китай. Ако бъде утвърдена от Сената, Тай ще бъде първата
БТА