Джо Байдън иска продължаване на стратегически договор с Русия за нападателните въоръжения
Джо Байдън иска продължаване на стратегически договор с Русия за нападателните въоръжения / Gulliver/Getty Images
Администрацията на Джо Байдън възнамерява да удължи Договора за мерки за допълнително намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ, неофициално известен като СТАРТ III, СНВ-3). Това съобщи във вторник на изслушване в комисията по външни отношения на Сената Антъни Блинкен, който беше номиниран от избрания президент на САЩ за поста държавен секретар, предава ТАСС.

„Мисля, че ще търсим удължаване на договора“, каза той. „Ще се справим с този проблем почти веднага след като Джо Байдън заеме поста президент, тъй като договорът изтича след около 16 дни. Мога да ви уверя, че ще пристъпим много бързо към обсъждане на този въпрос и мога само да кажа, че в момента ще се стремим да удължим срока на споразумението“.

Блинкен отказа да уточни за колко време Байдън би искал да удължи СТАРТ. „Според нас със сигурност в (САЩ) е от национален интерес да се разшири (СТАРТ III). Но тъй като искаме да осигурим зачитане на принципа, че има само един президент (в САЩ във всеки един момент), ще се занимаем с този въпрос утре, когато новоизбраният президент ще стане президент“, каза той, и добави: "Той трябва да вземе решение като президент...“.

„Мога да ви кажа точно сега: ние ще търсим удължаване, избраният президент трябва да вземе решение за краен срок“, каза кандидатът за поста държавен секретар на САЩ.

Русия и САЩ подписаха СТАРТ-III през 2010 година. Според неговите условия всяка страна намалява стратегическите си нападателни оръжия по такъв начин, че седем години след влизането в сила на документа и в бъдеще, общите им количества не надвишават 700 разгърнати междуконтинентални балистични ракети (МБР), подводни балистични ракети (БРПЛ) и тежки бомбардировачи (TБ), 1 550 бойни глави върху тях, 800 разгърнати и неразгърнати пускови установки на МБР, БРПЛ и ТБ. Договорът остава в сила до 5 февруари 2021 г., освен ако не бъде заменен с последващо споразумение. Той може да бъде удължен за не повече от пет години по взаимно съгласие на страните.

Москва многократно призова Вашингтон да не отлага решаването на въпроса за удължаване на срока на документа и го характеризира като златен стандарт в областта на разоръжаването.

По време на предизборната кампания Байдън се застъпи за удължаването на СТАРТ III. Нито той, нито обкръжението му са изяснили дали новият президент на САЩ е готов да се съгласи с петгодишно удължаване на договора или настоява за краткосрочен вариант с продължителност около година.

Инаугурацията на Байдън ще се състои в сряда на стъпалата на Капитолия във Вашингтон по обяд местно време (19 часа българско).

Източник: „Фокус“