Австрия решава за екстрадирането в САЩ на украински олигарх
Австрия решава за екстрадирането в САЩ на украински олигарх / Thinkstock/Getty Images

Украинският милиардер Дмитро Фирташ заяви, че е невинен пред австрийски съд, който днес започна да разглежда дело за екстрадицията му в САЩ, където е обвинен в пране на пари и корупция, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Пред съда във Виена Фирташ обяви за "абсолютно неверни" твърденията, че е заговорничел за подкупването на официални представители на Индия. През 2013 г. съдебно голямо жури в САЩ обвини Фирташ, един индийски депутат и още четири лица, че са подкупили индийски чиновници, за да получат достъп до залежи от титанова руда.

49-годишният Дмитро Фирташ бе арестуван преди година във Виена по искане на САЩ. През март 2014 г. той бе освободен под гаранция от 125 млн. евро. Арестът на олигарха, който по времето на Виктор Янукович имаше процъфтяващ бизнес в търговията с газ и химикали, съвпадна с бягството на президента Янукович в Русия и ескалацията на кризата в Украйна.

Защитата на Фирташ твърди, че обвиненията срещу него са политически мотивирани, тъй като Вашингтон го смята за представител на руските интереси в Украйна и вреден фактор в украинската политика. Съдията по делото за екстрадиция опразни залата, за да изслуша видео с показанията на свидетели в Украйна. Не е известно кога ще приключи делото за екстрадиция, посочва Ройтерс.

Източник: БТА