/ iStock/Getty Images
От неделя Австрия обявява свободно пътуване към и от Испания. Това съобщи министърът на външните работи Александър Шаленберг на обща пресконференция с германския си колега Хайко Маас, който е на работно посещение във Виена.

Досега беше необходимо връщащите се от Испания, една от европейските държави, засегната в най-голяма степен от коронавируса, да представят отрицателен тест за коронавируса или да се подложат на 14-дневна карантина. Тези мерки остават в сила за Швеция, Португалия и напусналата ЕС Великобритания.

Австрия въведе задължителна минимална цена за самолетните билети

Австрийският външен министър апелира отново всеки, който пътува в чужбина, да прояви лична отговорност. Въпреки премахването на ограниченията за пътуване към много държави, все още съществува висок риск за цялото земно кълбо. "Глобално погледнато, ние сме в пандемия", заяви Шаленберг. Затова при повторна вълна не е изключено отново да се ограничи свободата на движение, добави той.

Маас припомни, че при появата на първата вълна германското правителство спешно върна в страната четвърт милион германски граждани, които бяха главно на почивка в различни кътчета на света.

Испания отваря границите си на 21 юни

Евентуалната поява на втора вълна е причината, поради която остава в сила изричната препоръка на външно министерство да не се пътува, в случай че това не е наложително, и това се отнася особено за пътуванията по време на отпуск. От гледна точка на външно министерство, ако препоръката не бъде спазена, няма да възникнат никакви юридически последици. Тя е "апел към личната отговорност и нищо повече", заяви Шаленберг.
БТА